Brain Diggers
De beste ideeën komen op onverwachte momenten. Je kunt ze niet op commando produceren. Tóch zijn er wel verschillende ideeën-technieken, die het creatieve proces stimuleren en die vanuit de 'grijze massa' nieuwe plannen, inzichten en concepten naar boven halen. We presenteren een aantal verschillende technieken.

Brainwriting
Een gemakkelijke brainstormtechniek om in een groepje op nieuwe ideeën te komen in brainwriting. Vaak blijft het resultaat tamelijk dicht bij het voorstelbare en realiseerbare. Het resultaat van brainwriting komt voort uit een aantal verschillende invalshoeken.
Volg de onderstaande stappen:
- Formuleer je probleem. (Voorbeeld: Hoe kunnen we er voor zorgen dat het NOS journaal een jonger imago krijgt?)
- Iedereen schrijft zijn idee op een vel papier (linker boven hoek). Elk idee kan, hoe gek het ook is.
- Ingevulde formulier schuift door naar buurman: Die leest en vult weer een nieuw idee in. (geen discussie)
- Je gaat het hele rondje af (je kunt ook meerdere rondjes maken, wanneer je in een klein gezelschap bent)
- Omcirkel de beste twee ideeën en schrijf deze op een post-it
- Post-its plak je in het midden van de tafel
Bij een brainstorm mag het ook echt ‘stormen’. Zorg voor druk en dynamiek. Heel belangrijk is dat het tempo hoog blijft. Als de energie wegvloeit, stop dan met de brainstorm. Het stellen van een tijdsgrens - bijvoorbeeld 10 minuten – verhoogt de creatieve druk en bevordert de output.
Binnen 10 minuten heb je zo al meer dan 30 ideeën!!
De Superheld
Superhelden kunnen een bron van inspiratie zijn. Ze hebben bijzondere krachten die in lastige situaties voor (onmogelijke) oplossingen kunnen zorgen. De helden kunnen ook 'gewone' mensen zijn. Het werkt als volgt:

- Formuleer je probleem in de vorm van een vraag. ('Hoe kunnen we ervoor zorgen, dat RedBull ook door 65+'ers wordt gedronken?' of 'Hoe kan ik als startende ondernemer het beste opvallen tussen de gevestigde bedrijven?')
- Neem een held of heldin in gedachten. (Superman, James Bond, Afrojack, Hillary Clinton, Beyoncé, etc)
- Maak een held of heldin levend. Welke eigenschappen heeft hij/zij? (maak hiervoor een woordspin, waarbij je de held in het midden plaatst)
4. Bedenk hoe je held of heldin met al die eigenschappen het probleem zou aanpakken.
5. Vertaal de suggesties naar concrete oplossingen voor het probleem.
De Matrix
Door even afstand te nemen van het probleem, kun je tot een oplossing komen. Voor de techniek maak je twee matrices met associaties. Doorloop de volgende stappen:
- Neem twee woorden uit de vraagstelling. (voorbeeld: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het de droom is van tieners om bij de politie te werken? --> droom en tieners)
- Neem het woord 'tiener' en zet het linksboven in de hoek van de matrix. Associeer vervolgens een rij van 5 woorden in de hokjes van de matrix.
- Associeer vanuit elk van de vijf woorden een kolom met 4 woorden naar beneden. Zo vul je de eerste matrix.
- Herhaal stap 2 en 3 voor het tweede gekozen woord uit de vraagstelling, 'droom''. Vul nu op dezelfde manier de tweede matrix in.
- Selecteer een krachtig woord uit de ene en een uit de andere matrix. Koppel die aan elkaar en zoek 5 tot 8 gemeenschappelijke kenmerken. We kiezen 'MSN' en 'boudoir'.
Gemeenschappelijke kenmerken zijn bijvoorbeeld:
- anoniem, privacy
- eigen kamertjes(s)
- entertainment
- eigen stijl
- tijdsbeeld: historie en toekomst
- et cetera.

6. Gebruik elk van die gemeenschappelijke kenmerken als stimulans voor nieuwe ideeën. Force to fit naar de vraagstelling!
Tip:
De Metafoor
Een metafoor is een stijlfiguur waarbij een situatie of een idee wordt vervangen door een beeld dat iets symboliseert. Een hulpmiddel om een metafoor te bedenken, is te starten met een vergelijking: 'Ons merk is als een.... (waterval, ruwe diamant, kers op de taart, ijsje in de woestijn, et cetera)'
Een metafoor kun je inzetten als creativiteitstechniek. In een groepsverband kun je op de volgende wijze te werk gaan:
- Ieder deelnemer krijgt een viltstift en een grote flap en tekent een beeld, een metafoor over het merk, de merkstrategie of de plaats van het merk in de maatschappij. Je mag ook woorden gebruiken of ene verhaal schrijven.
- Hang alle flip-overvellen op. De tekenaar of schrijver licht deze toe.
- De andere zetten hun associaties hierbij op post-its. Ze plakken deze bij de flop-overvellen als de hele ronde is geweest. De tekenaar kan dan ook om toelichting vragen.
- Kies de metafoor die de deelnemers het meest aanspreekt en bouw die dan verder uit.
Maak jouw eigen website met JouwWeb